Pels-D'Hondt Orgelbouw b.v.b.a.
Dorp 73
B-2230 Herselt - België
Telefoon: 014 54 46 58
mail: info@pels.be
1903: Pels
Sleep de muis over de afbeeldingen voor meer informatie.

BERNARD PELS

In 1903 had Bernard Pels sr. een orgelbedrijf opgericht in Alkmaar, in Noord-Holland. Ook hij bouwde pneumatische orgels. Het bedrijf zou later uitgroeien tot één van de grootste van Nederland.

ANTON PELS

Het was zijn zoon Anton Pels die het bedrijf zou uitbreiden tot een honderdtal medewerkers. Over heel de wereld (vooral de USA) werden er Pels-orgels geplaatst.De meeste orgels van deze tweede generatie Pels werkten volgens het elektrisch systeem: contacten onder de toetsen, magneten onder de pijpen.

NIEUW ATELIER IN ALKMAAR (NL)

Na de Tweede Wereldoorlog bouwde Anton Pels een nieuw atelier in Alkmaar (NL).

GLASRAMEN

In de grote ramen rechts werden glasramen geplaatst, t.g.v. het 50-jarig jubileum (Foto: een van de glasramen, voorstellende een intonateur aan het werk.).

BERNARD PELS

Bernard Pels studeerde voor akoestisch ingenieur in Delft, en na een gedwongen passage in Berlijn tijdens WOII ging hij bij zijn vader in de Alkmaarse "orgelfabriek" werken. Hij huwde in 1949 met Cecile D’Hondt, de dochter van de Herseltse orgelmaker Gerard D’Hondt. In 1962 nam Beranrd Pels het atelier van zijn schoonvader in Herselt over. Hij brak resuluut met de gangbare bouwstijl, en bouwde dan alleen nog mechanische, neo-barokke orgels.

pels.be © MMXIII | LOGIN klanten